Neviem ako to robia, ale zemiaky a slaninka majú takú zvláštnu schopnosť. Oni nás vedia polúbiť vždy keď nám je zima, keď máme trochu horší deň.
Potrebujeme:
hrsť domácej slaninky ( alebo aj dve), môže byť aj trochu prerastená
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 kg zemiakov
soľ
korenie
voda/vývar
250 g kyslá smotana
Postup:
V hlbokom hrnci si na troške oleja opražíme na drobno pokrájanú slaninku.
Vyberieme a odložíme ju na neskôr.
Ak máme v hrnci veľa tuku, tak časť zlejeme.
Do hrnca pridáme na drobno pokrájanú cibuľu do zlata. Pridáme pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme na drobno pokrájané zemiaky (krájame na úhľadné malé kocky, lebo neskôr ich budeme potrebovať).
Zemiaky chvíľu opekáme a keď sa začnú prichytávať o dno, tak ich zalejeme studenou vodou/vývarom. Ale len tak akurát, aby boli tesne ponorené.
Osolíme, okoreníme a varíme do uvarenia zemiakov.
Po uvarení si najprv „oteplíme“ smotanu, aby sa nám neskôr nezrazila. Do smotany postupne pridávame tekutinu z polievky a stále rozmiešavame. Až kým nie je smotana teplá. Odložíme ju na neskôr.
Približne 1/3 uvarených zemiakov si vyberieme z polievky a odložíme. Ostatné zemiaky v hrnci rozmixujeme.
Pridáme oteplenú smotanu, zemiaky, slaninku a všetko spolu prevaríme. Ak sa nám zdá polievka veľmi hustá, tak ju teraz doriedime. Prípadne dosolíme podľa chuti