mrkovo cviklova polievka

Mrkvovo cviklová polievka

Potrebujeme (5 porcií):

  • 1 kg mrkvy
  • 350 g cvikle
  • 3 menšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 cm zázvoru
  • soľ
  • olej
  • 190 g kyslej smotany 20%

Postup:

V hrnci s hrubým dnom si na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlatista.

Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor.

Keď sa rozvonia, tak pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu (750g) a cviklu (150g). Za občasného miešania opekáme cca 15 minút. Zelenina zmäkne, odparí sa voda a ku koncu sa môže trochu prichytávať na dno. To je čas pridať vodu.

Zeleninu zalejeme tak akurát, aby bola ponorená. Vodu môžeme doplniť aj neskôr.

Trochu osolíme, privedieme k varu a na miernom plameni varíme cca 30 minút.

Obsah hrnca rozmixujeme na hladký krém. Ak sa nám zdá príliš hustý, tak doplníme vodu. Aby mala polievka hustotu, ktorú máme radi.

V miske si rozmiešame kyslú smotanu a po naberačkách k nej pridávame uvarenú polievku a stále miešame. Pomaly ju takto ohrejeme. Ak už je dosť teplá, tak obsah misky vrátime do hrnca (takto sa nikdy nezrazí).

Polievku dosolíme podľa chuti a prevaríme.

Zvyšnú mrkvu (300g) a cviklu (200g) nakrájame na malé kocky. V panvici s hrubým dnom zeleninu na troche oleja opekáme. Môžeme aj trochu osoliť, ľahšie potom pustí vodu.

Opekáme cca 15 minút na miernejšom plameni.

Polievku podávame ozdobenú kyslou smotanou a opraženou zeleninou.

Mrkvovo cviklová polievka

Prep Time15 minutes
Cook Time1 hour
Servings: 5

Ingredients

  • 1 kg mrkvy
  • 350 g cvikle
  • 3 menšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 5 cm zázvoru
  • soľ
  • olej
  • 190 g kyslej smotany 20%

Instructions

  • V hrnci s hrubým dnom si na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlatista.
  • Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
  • Keď sa rozvonia, tak pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu (750g) a cviklu (150g). Za občasného miešania opekáme cca 15 minút. Zelenina zmäkne, odparí sa voda a ku koncu sa môže trochu prichytávať na dno. To je čas pridať vodu.
  • Zeleninu zalejeme tak akurát, aby bola ponorená. Vodu môžeme doplniť aj neskôr.
  • Trochu osolíme, privedieme k varu a na miernom plameni varíme cca 30 minút.
  • Obsah hrnca rozmixujeme na hladký krém. Ak sa nám zdá príliš hustý, tak doplníme vodu. Aby mala polievka hustotu, ktorú máme radi.
  • V miske si rozmiešame kyslú smotanu a po naberačkách k nej pridávame uvarenú polievku a stále miešame. Pomaly ju takto ohrejeme. Ak už je dosť teplá, tak obsah misky vrátime do hrnca (takto sa nikdy nezrazí).
  • Polievku dosolíme podľa chuti a prevaríme.
  • Zvyšnú mrkvu (300g) a cviklu (200g) nakrájame na malé kocky. V panvici s hrubým dnom zeleninu na troche oleja opekáme. Môžeme aj trochu osoliť, ľahšie potom pustí vodu.
  • Opekáme cca 15 minút na miernejšom plameni.
  • Polievku podávame ozdobenú kyslou smotanou a opraženou zeleninou.