Polenta s opekanou zeleninou

Polenta s opekanou zeleninou

Potrebujeme:

  • olej
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček kukuričnej krupice
  • 2 hrnčeky vody
  • 2 hrnčeky mlieka
  • soľ
  • 1 hrnček syra (dala som syr Havran neúdený, môže byť aj parmezán)
  • šampióny
  • hliva
  • ružičkový kel
  • sojová omáčka Shoyu

Postup:

Na oleji si osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlata. Pridáme pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme mlieko, vodu a krupicu. Osolíme.
Za stáleho miešania privedieme k varu. Na miernom ohni varíme do zhustnutia.
Do mierne vychladnutej polenty vmiešame nastrúhaný syr podľa chuti.

Na oleji si na rozohriatej panvici opečieme na väčšie kúsky pokrájané šampióny a hlivu. Opekáme tak, aby sa nezačali dusiť. Po opečení ich preložíme do misky.

Na panvici si na oleji na strednom plameni opečieme na polovicu rozkrájaný ružičkový kel. Na chvíľu ho môžeme priklopiť aj pokrievkou, aby sa trochu podusil. Ale dávame pozor, aby sa neprichytil.

Zeleninu môžeme opekať aj po častiach.

Nakoniec všetku zeleninu vrátime do panvicu, premiešame, prehrejeme a odstavenú dochutíme sójovou omáčkou a prípadne aj soľou.

Polentu podávame s opečenou zeleninou a môžeme posypať zvyškom syra.