Panzanella

Panzanella

Ak by som mala povedať jedno jediné jedlo, ktoré môžem jesť už niekoľko rokov a stále dookola, tak to bude práve tento šalát v rôznych obmenách. Rôzna kombinácia zeleniny, rôzne druhy syrov, rôzny dresing na opekaný chlebík. Ale takúto „obyčajne“ neobyčajnú kombináciu mám úplne najradšej. PANZANELLA.

Panzanella

Potrebujeme (2 osoby):

  • 6 paradajok (jeden druh alebo kombinácia rôznych)
  • 2 zelené papriky
  • 2 mladé cibuľky
  • 3 veľké krajce chleba (je lepší, ak nie je úplne čerstvý)
  • krémový slaný syr napr. Fitaki (alebo mozarella)
  • olivový olej
  • soľ
  • balzamikový ocot
  • cukor

Postup:

Paradajky nakrájame na väčšie kúsky a v miske ich posypeme cca 0,5-1 lyžičkou kryštálového cukru.

Papriku nakrájame na väčšie kúsky.

Cibuľky nakrájame na šikmé kolieska.

Chlebík nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, trochu posolíme a premiešame. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. A pečieme pri 180°C (používam vrchný gril). Dávame pozor, aby sa chlebík úplne nevysušil.

Keď máme chlebík upečený dochrumkava, tak k paradajkám pridáme papriku, cibuľku a trochu olivového oleja.

Na tanieri si zeleninovú zmes dozdobíme slaným krémovým syrom a opečeným chlebíkom. Pokvapkáme balzamikom.

Panzanella

Ak sme mali ťažký deň a chceme si šalát „vyšperkovať“, tak si môžeme pridať trochu opečenej slaninky (domácej šunky).

Tento šalát nie je dobré pripravovať do zásoby. Vždy len čerstvý.

Panzanella

Prep Time15 mins
Cook Time15 mins
Course: Salad
Servings: 2

Ingredients

  • 6 paradajok (jeden druh alebo kombinácia rôznych)
  • 2 zelené papriky
  • 2 mladé cibuľky
  • 3 veľké krajce chleba (je lepší, ak nie je úplne čerstvý)
  • krémový slaný syr napr. Fitaki (alebo mozarella)
  • olivový olej
  • soľ
  • balzamikový ocot
  • cukor

Instructions

  • Paradajky nakrájame na väčšie kúsky a v miske ich posypeme cca 0,5 lyžičkou kryštálového cukru.
  • Papriku nakrájame na väčšie kúsky.
  • Cibuľky nakrájame na šikmé kolieska.
  • Chlebík nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, trochu posolíme a premiešame. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. A pečieme pri 180°C (používam vrchný gril). Dávame pozor, aby sa chlebík úplne nevysušil.
  • Keď máme chlebík upoečený dochrumkava, tak k paradajkám pridáme papriku, cibuľku a trochu olivového oleja.
  • Na tanieri si zeleninovú zmes oplníme slaným krémovým srom a opečeným chlebíkom. Pokvapkáme balzamikom.
  • Ak sme mali ťažký deň a chceme si šalát „vyšperkovať“, tak si môžeme pridať trochu opečenej slaninky (domácej šunky).
  • Tento šalát nie je dobré pripravovať do zásoby. Vždy len čerstvý.