Potrebujeme:
- 1 veľká mrkva
- zeler (toľko, koľko máme mrkvy)
- 2cm zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička rímskej rasce
- olej
- soľ
- 500g paradajkovej passaty
- 1 hrnček (250ml) nelúpanej červenej šošovice
- pór
Postup:
Očistenú mrkvu a zeler si nakrájame na rovnaké malé kocky. V panvici s hrubým dnom ich pražím na oleji až kým začnú karamelizovať. Potom ich vyberieme z panvice na tanier a odložíme.
Do panvice pridáme nakrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme kurkumu a rímsku rascu. Keď sa rozvoňajú prilejeme paradajkovú passatu a prisipeme šošovicu. Osolíme
Varíme, kým sa šošovica neuvarí. Po celý čas kontrolujeme, či máme dosť tekutiny. A priebežne pridávame vodu/vývar. Výsledná omáčka po uvarení šošovice musí byť hustá.
Po dovarení pridáme opraženú zeleninu a nakrájaný pór. Ale už nevaríme. Podľa chuti dosolíme.
Podávame s lavašom alebo iným pečivom podľa chuti.