Šošovicový dhal

Šošovicový dhal

Potrebujeme:

  • 1 veľká mrkva
  • zeler (toľko, koľko máme mrkvy)
  • 2cm zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • olej
  • soľ
  • 500g paradajkovej passaty
  • 1 hrnček (250ml) nelúpanej červenej šošovice
  • pór

Postup:

Očistenú mrkvu a zeler si nakrájame na rovnaké malé kocky. V panvici s hrubým dnom ich pražím na oleji až kým začnú karamelizovať. Potom ich vyberieme z panvice na tanier a odložíme.

Do panvice pridáme nakrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Pridáme kurkumu a rímsku rascu. Keď sa rozvoňajú prilejeme paradajkovú passatu a prisipeme šošovicu. Osolíme
Varíme, kým sa šošovica neuvarí. Po celý čas kontrolujeme, či máme dosť tekutiny. A priebežne pridávame vodu/vývar. Výsledná omáčka po uvarení šošovice musí byť hustá.

Po dovarení pridáme opraženú zeleninu a nakrájaný pór. Ale už nevaríme. Podľa chuti dosolíme.

Podávame s lavašom alebo iným pečivom podľa chuti.