Kaša zo zeleného hrachu

Kaša zo zeleného hrachu

Žiadne jedlo si nezaslúži, aby bolo škaredé. Ani hrachová kaša si nezaslúži, aby vyzerala tak, ako vyzerá. Na prvý pohľad sa asi nikomu nepáči, ale svojou chuťou očarí každého. Určite jej treba dať šancu.

Potrebujeme:

  • 300g zeleného poleného hrachu
  • olej
  • 1 + 3 cibule
  • 3 + 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice Tamari omáčky
  • 1 tempeh
  • majoránka
  • soľ

Postup:

Hrach prepláchneme a v čistej vode ho uvaríme do mäkka.

Z hrnca si odoberieme takmer všetku vodu a odložíme si ju na neskôr.

Odoberieme polovicu uvareného hrachu a odložíme si ho.
Zvyšná polovica hrachu ostane v hrnci a necháme na nej len trochu vody. Tento hrach rozmixujeme na kašu.

Na oleji si do zlata opražíme jednu na jemno nakrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme hladkú múku a chvíľu spolu opražíme.
Zalejeme malým množstvom studenej vody z uvareného hrachu, ktorú sme si odložili. Poriadne rozmiešavame. Po menších množstvách pridávame studenú vodu a stále rozmiešavame, aby sa netvorili hrudky, aby sa nám vytvorila hladká zápražka.

Potom do nej pridáme rozmixovaný hrach a aj celý hrach, ktorý sme mali odložený.
Premiešame a odloženou vodou z vývaru si kašu doriedime na požadovanú hustotu.

Osolíme, pridáme 2 pretlačené cesnaky, majoránku a všetko spolu prevaríme. Na záver pridáme 2 lyžicu Tamara omáčky.

Na oleji si do sklovita opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na hrubo nastrúhaný tempeh a spolu pomaly opekáme, až kým tempeh nazozlatne.

Na tanieri si kašu zdobíme opraženým tempehom s cibuľou.