Šalátový prívarok

Šalátový prívarok

Pamätáte sa ešte na šalátovú polievku alebo šalátový prívarok? Kedy ste si ho naposledy uvarili? Alebo ste ho ešte nikdy nejedli?

Teraz je ten správny čas. Teraz je šalátu už dosť aj na takéto la-lahôdky a spomienky.

Potrebujeme:

  • olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 stredne veľké mrkvy
  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 1 veľká hlavička hlávkového šalátu (alebo dve menšie)
  • 1 kyslá smotana 20%
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • cca 3 lyžice umeoctu
  • trocha cukru

Postup:

Na oleji si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme nahrubo postrúhanú mrkvu. Chvíľu opražíme.

Pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky, osolíme a zalejeme studenou vodou. Ale len tak akurát, aby boli zemiaky ponorené.

Keď sa zemiaky začnú variť, tak pridáme na menšie kúsky pokrájaný alebo potrhané šalátové listy. (Netreba ich trhať na úplne drobné kúsky, ale ak necháme listy celé, tak sa nám v hrnci zamotajú na jeden veľký list.) Hrniec prikryjeme aby listy „zavädli“ a potom premiešame. Ak je potrebné, tak teraz doplníme vodu. Ale nie veľa, lebo chce uvariť omáčku.

Necháme prevariť.

V kyslej smotane si rozmiešame hladkú múku a pomaly ju zahrievame pridávaním vývaru z hrnca a rozmiešavame, aby sa nevytvorili hrudky.
Smotanu pridáme do hrnca a všetko spolu prevaríme. Celé by nám to malo trochu zhustnúť.

Na záver dochutíme soľou, troškou cukru a umeoctom. Tuto už každý podľa seba.

Podávame s uvareným vajíčkom a dobrým chlebíkom😁