Ako ľudová múdrosť vraví: Čím viac cesnaku, tým viac cesnaku. Určite poznáte rôzne pomazánky, do ktorých sa pridáva surový cesnak. A ešte aj dva dni PO viete, že ste jedli cesnak. A aj všetci ostatní vedia, že ste jedli cesnak. Ale skúšali ste už pomazánku z pečeného cesnaku? To je ešte len dobrotka. Pečený cesnak do každej rodiny!
Potrebujeme:
- 7 veľkých hlavičiek cesnaku
- soľ
- korenie
- olivový olej
- cca 2 lyžice zmäknutého masla
Postup:
Celé neošúpané hlavičky cesnaku rozrežeme na polovicu tak, aby sme rozrezali všetky strúčiky. Rozpolené cesnaky uložíme na alobal a rezné strany trochu osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Alobal zabalíme.
Takto pripravený cesnak pečieme v rúre na 180°C cca 45 minút.
Po upečení cesnak necháme vychladnúť a potom všetky strúčiky vytlačíme zo šupiek.
V miske si upečený cesnak popučíme vidličkou a zmiešame s 2 lyžicami olivového oleja, 2 lyžicami zmäknutého masla a podľa chuti dosolíme (podľa vlastného uváženie kombinujeme množstvo masla a oleja, napr. olej môže úplne vypustiť a dáme len viac masla).
Zachladíme a podávame na hriankach, bagetkách alebo inom pečive, so šalátom alebo bez.