Petržlenovo karfiolová polievka

Petržlenovo karfiolová polievka

Potrebujeme:

  • olej
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 stredne veľké petržleny
  • 1 hlavička karfiolu
  • voda/ vývar
  • petržlenová vňať
  • 1,5 hrnčeka syra Hiadlovec alebo iného parmezánového syru
  • 1/2 lyžičky senovky gréckej

Postup:

Na oleji si do zlata opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme nahrubo nastrúhaný petržlen.
Spolu opekáme cca 10 minút. 

Pridáme polovicu karfiolu, ktorú pokrájame na menšie kúsky. Chvíľu spolu opečieme.

Zalejeme vodou/vývarom tak, aby bola zelenina ponorené. Osolíme a varíme do zmäknutia zeleniny.

Všetko spolu rozmixujeme na hladký krém, doplníme tekutinu do požiadovanej konzistencie a v prípade potreby dosolíme. Privedieme k varu a chvíľu prevaríme. Odstavíme.

Pridáme senovku, nastrúhaný syr, petržlenovú vňať a rozmiešame.

Druhú polovicu karfiolu si rozoberieme na drobné ružičky a v prípade potreby ich ešte rozrežeme na menšie kúsky.
Karfiol na troche oleja opečieme na panvici. Netreba ho dusiť, lebo karfiol sa dá jesť aj surový.

Do uvarenej horúcej polievky nakoniec pridáme opečený karfiol, ktorý v nej ešte trochu dôjde.