Polievka z pečených batátov s opraženou mrkvou

Polievka z pečených batátov s opraženou mrkvou

Potrebujeme:

  • 4 batáty
  • 1 veľká mrkva
  • 1/2 cvikle
  • olej
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • cca 5 cm kúsok zázvoru
  • 1,5 lyžičky kurkumy
  • 1,5 lyžičky garam masala
  • 1,5 lyžičky drvenej rímskej rasce
  • voda/vývar
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • koriandrová vňať

Postup:

Batáty očistíme a nakrájame. Pokvapkáme ich olejom, osolíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na cca 180°C až do upečenia.

Na panvici s trochou oleja si opražíme do zlata nahrubo nastrúhanú mrkvu.

Na oleji si do zlata opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak, nastrúhaný zázvor a keď sa rozvoňajú, tak pridáme kurkumu, garam masalu a rímsku rascu.

Keď sa korenie rozvonia, tak pridáme pokrájanú cviklu, upečené batáty a vodu/vývar tak, aby bolo všetko ponorené. Osolíme a varíme do uvarenia cvikle.

Po uvarení rozmixujeme na hladký krém. Pridáme kokosové mlieko a spolu prevaríme. Prípadne doplníme vodu/vývar, aby mala polievka požadovanú hustotu.

Dochutíme soľou podľa chuti. Polievka však bude vždy nasladlá od batátov. Podobne ako tekvicová.

Na záver do polievku pridáme opraženú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať (kto koľko znesie).