Opekané zemiakové šúľance s tvarohom

Opekané zemiakové šúľance s tvarohom

Všetci asi poznáme zemiakové šúľance s tvarohom alebo s makom na sladko. Ale kto pozná zemiakové šúľance na slano? A ešte aj opekané?
Ak si teraz rýchlo uvaríte zemiaky, tak zajtra na obed ich môžete vyskúšať.

Potrebujeme:

  • zemiaky
  • hrubá múka
  • soľ
  • vajíčko
  • hrudkový tvaroh
  • olej

Postup:

Zemiaky si uvaríme v šupke. Necháme ich vychladnúť a ošúpeme.

Úplne vychladnuté zemiaky pretlačíme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.
Pridáme k nim trochu soli, vajíčko a postupne hrubú múku.
Múku prisypávame postupne, podľa toho, aké boli zemiaky. (približné množstvo je 400g zemiakov a 150g hrubej múky)

So zemiakovým cestom pracujeme hneď po zamiesení, nenechávame ho odstáť (lebo mäkne a bolo by treba pridávať stále múku). Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,5 cm hrúbku. Narežeme ho na cca 4cm pásy a tie krájame na cca 0,5 cm kúsky – toto budú už naše šúľance.

Takto narezané ich môžeme trochu povaľkať v rukách. Ale aj nemusíme.

Šúľance vhadzuje do vriacej vody a keď vyplávajú, tak ich vyberieme.

K vyvareným šúľancom prisypeme tvaroh (čím viac, tým lepšie) a premiešame.

Na panvici na troche oleja šúľance s tvarohom opekáme, až kým sa nezačnú pripekať. Tvaroh sa bude najprv trochu topiť. Stále premiešavame.

Opečené šúľance podávame napr. s kyslými uhorkami.