Všetci asi poznáme zemiakové šúľance s tvarohom alebo s makom na sladko. Ale kto pozná zemiakové šúľance na slano? A ešte aj opekané?
Ak si teraz rýchlo uvaríte zemiaky, tak zajtra na obed ich môžete vyskúšať.
Potrebujeme:
- zemiaky
- hrubá múka
- soľ
- vajíčko
- hrudkový tvaroh
- olej
Postup:
Zemiaky si uvaríme v šupke. Necháme ich vychladnúť a ošúpeme.
Úplne vychladnuté zemiaky pretlačíme alebo nastrúhame na jemnom strúhadle.
Pridáme k nim trochu soli, vajíčko a postupne hrubú múku.
Múku prisypávame postupne, podľa toho, aké boli zemiaky. (približné množstvo je 400g zemiakov a 150g hrubej múky)
So zemiakovým cestom pracujeme hneď po zamiesení, nenechávame ho odstáť (lebo mäkne a bolo by treba pridávať stále múku). Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,5 cm hrúbku. Narežeme ho na cca 4cm pásy a tie krájame na cca 0,5 cm kúsky – toto budú už naše šúľance.
Takto narezané ich môžeme trochu povaľkať v rukách. Ale aj nemusíme.
Šúľance vhadzuje do vriacej vody a keď vyplávajú, tak ich vyberieme.
K vyvareným šúľancom prisypeme tvaroh (čím viac, tým lepšie) a premiešame.
Na panvici na troche oleja šúľance s tvarohom opekáme, až kým sa nezačnú pripekať. Tvaroh sa bude najprv trochu topiť. Stále premiešavame.
Opečené šúľance podávame napr. s kyslými uhorkami.