Potrebujeme:
- 4 batáty
- 1 veľká mrkva
- 1/2 cvikle
- olej
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- cca 5 cm kúsok zázvoru
- 1,5 lyžičky kurkumy
- 1,5 lyžičky garam masala
- 1,5 lyžičky drvenej rímskej rasce
- voda/vývar
- 1 konzerva kokosového mlieka
- koriandrová vňať
Postup:
Batáty očistíme a nakrájame. Pokvapkáme ich olejom, osolíme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na cca 180°C až do upečenia.
Na panvici s trochou oleja si opražíme do zlata nahrubo nastrúhanú mrkvu.
Na oleji si do zlata opečieme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak, nastrúhaný zázvor a keď sa rozvoňajú, tak pridáme kurkumu, garam masalu a rímsku rascu.
Keď sa korenie rozvonia, tak pridáme pokrájanú cviklu, upečené batáty a vodu/vývar tak, aby bolo všetko ponorené. Osolíme a varíme do uvarenia cvikle.
Po uvarení rozmixujeme na hladký krém. Pridáme kokosové mlieko a spolu prevaríme. Prípadne doplníme vodu/vývar, aby mala polievka požadovanú hustotu.
Dochutíme soľou podľa chuti. Polievka však bude vždy nasladlá od batátov. Podobne ako tekvicová.
Na záver do polievku pridáme opraženú mrkvu a nasekanú koriandrovú vňať (kto koľko znesie).