Fava

Fava

Kto neje na raňajky ovsenú kašu, ten ako keby ani nebol. Ja nemám rada sladké a teplé raňajky. Preto stále pribúdajú nové pomazánky. Nie sú náročné na prípravu, vždy sú po ruke a hlavne sú veľmi výživné.
Začať deň strukovinovou nátierkou, dobrým chlebom a zeleninou je vždy dobrá voľba.

Tentoraz som sa inšpirovala receptom na tradičnú grécku favu.

Potrebujeme:

  • 200g lúpaného žltého hrachu (chana dal)
  • 3 veľké červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • šťava z polovice citróna
  • tymián
  • 1/3 hrnčeka olivového oleja

Postup:

Lúpaný hrach prepláchneme a varíme v dostatočnom množstve vody do mäkka. Po uvarení zlejeme.

Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlatista. Pridáme nakrájaný cesnak a tymián a keď sa rozvonia, tak pridáme uvarený hrach a trochu soli. Odstavíme.

Do zmesi pridáme citrónovú šťavu, olivový olej, dohladka rozmixujeme a ak je potrebné pridáme trochu oleja (ja som nemixovala úplne do hladka). Na koniec dochutíme soľou podľa potreby.