Ak by som mala povedať jedno jediné jedlo, ktoré môžem jesť už niekoľko rokov a stále dookola, tak to bude práve tento šalát v rôznych obmenách. Rôzna kombinácia zeleniny, rôzne druhy syrov, rôzny dresing na opekaný chlebík. Ale takúto „obyčajne“ neobyčajnú kombináciu mám úplne najradšej. PANZANELLA.
Potrebujeme (2 osoby):
- 6 paradajok (jeden druh alebo kombinácia rôznych)
- 2 zelené papriky
- 2 mladé cibuľky
- 3 veľké krajce chleba (je lepší, ak nie je úplne čerstvý)
- krémový slaný syr napr. Fitaki (alebo mozarella)
- olivový olej
- soľ
- balzamikový ocot
- cukor
Postup:
Paradajky nakrájame na väčšie kúsky a v miske ich posypeme cca 0,5-1 lyžičkou kryštálového cukru.
Papriku nakrájame na väčšie kúsky.
Cibuľky nakrájame na šikmé kolieska.
Chlebík nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, trochu posolíme a premiešame. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. A pečieme pri 180°C (používam vrchný gril). Dávame pozor, aby sa chlebík úplne nevysušil.
Keď máme chlebík upečený dochrumkava, tak k paradajkám pridáme papriku, cibuľku a trochu olivového oleja.
Na tanieri si zeleninovú zmes dozdobíme slaným krémovým syrom a opečeným chlebíkom. Pokvapkáme balzamikom.
Ak sme mali ťažký deň a chceme si šalát „vyšperkovať“, tak si môžeme pridať trochu opečenej slaninky (domácej šunky).
Tento šalát nie je dobré pripravovať do zásoby. Vždy len čerstvý.
Panzanella
Ingredients
- 6 paradajok (jeden druh alebo kombinácia rôznych)
- 2 zelené papriky
- 2 mladé cibuľky
- 3 veľké krajce chleba (je lepší, ak nie je úplne čerstvý)
- krémový slaný syr napr. Fitaki (alebo mozarella)
- olivový olej
- soľ
- balzamikový ocot
- cukor
Instructions
- Paradajky nakrájame na väčšie kúsky a v miske ich posypeme cca 0,5 lyžičkou kryštálového cukru.
- Papriku nakrájame na väčšie kúsky.
- Cibuľky nakrájame na šikmé kolieska.
- Chlebík nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, trochu posolíme a premiešame. Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. A pečieme pri 180°C (používam vrchný gril). Dávame pozor, aby sa chlebík úplne nevysušil.
- Keď máme chlebík upoečený dochrumkava, tak k paradajkám pridáme papriku, cibuľku a trochu olivového oleja.
- Na tanieri si zeleninovú zmes oplníme slaným krémovým srom a opečeným chlebíkom. Pokvapkáme balzamikom.
- Ak sme mali ťažký deň a chceme si šalát „vyšperkovať“, tak si môžeme pridať trochu opečenej slaninky (domácej šunky).
- Tento šalát nie je dobré pripravovať do zásoby. Vždy len čerstvý.