Granadír

Granadír

Keď sú tie najjednoduchšie veci najlepšie. Hore ruku, kto nemá rád granadír.

Potrebujeme:
(4 porcie)

  • 200g semolinovej múky
  • 200g hladkej múky
  • soľ
  • lyžica olivového oleja
  • soľ
  • 2 cibule
  • olej
  • 600g zemiakov
  • 2 lyžice červenej mletej papriky
  • 1 lyžička drvenej rasce

Postup:

V miske zmiešame obidva druhy múky, pridáme trochu soli, olej a začneme pridávať vodu a spracovávať cesto. Vodu pridáme podľa potreby tak, aby nám vzniklo pružné a nelepivé cesto.
Cesto necháme v prikrytej miske odpočívať pol hodinku.

Na oleji (môžeme dať trochu viac, lebo bude treba aj pod zemiaky) si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme na menšie kúsky pokrájané zemiaky, zaprášime ich paprikou, osolíme,pridáme rascu, premiešame, prikryjeme a na miernom ohni ich pomaly dusíme do mäkka.
(pozn. papriku pridávam až na zemiaky, aby nezhorkla)

Priebežne premiešavame, aby sa nám neprichytili o dno. Ak je potrebné, tak pridáme trochu vody.
(lepšie sú hrnce a panvice s hrubým dnom)

Keď sú zemiaky mäkké, tak ich pučidlom na zemiaky (šťouchadlom) popučíme 🙈

Pripravené cesto rozvaľkáme na tenký plát a nakrájame na fliačky. Priebežne ich trochu presýpame semolinovou múkou, aby sa nezlepili.

Cestoviny uvaríme vo vriacej vode. Keď vyplávajú na hladinu, pridávame ich rovno k zemiakom.

Premiešame a všetko spolu prehrejeme, ak je potrebné dosolíme podľa chuti.

Ak sa vám zdá jedlo málo „mokré“, tak môžete pridať trošku vody z cestovín. Trošku vody! Ak ste si ju medzičasom nevyliali.

Podávame s čerstvou alebo kvasenou zeleninou, nakladanými uhorkami. Kto ako uzná za vhodné.