Zapekané zemiaky s čedarom

Zapekané zemiaky s čedarom

Skladané zemiaky, pečené zemiaky, francúzske zemiaky, plnené pečené zemiaky, dauphinoise zemiaky, zemiaky zemiaky, zemiakyyyyyyyyy

Potrebujeme:

  • 2 hrste kešu orechov
  • olej
  • 4 stredne veľké cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice lahôdkového droždia (tebi droždie)
  • korenie
  • soľ
  • tymián
  • cca 1kg zemiakov
  • 3 mladé cibuľky
  • 200g čedaru

Postup:

Kešu orechy zalejeme vriacou vodou (cca 2dcl). A necháme vychladnúť.
Potom ich rozmixujeme aj s vodou na hladký krém. Ak orechy zoberú veľa vodu, tak ju môžeme doliať. Ale nesmie to byť veľmi riedke.

Na oleji si na strednom plameni opražíme na polkolieska pokrájanú cibuľu. Keď začne karamelizovať, tak pridáme pokrájaný cesnak a tymián.
Premiešame a hneď zalejeme pripraveným kešu krémom. Osolíme, okoreníme. Pridáme lahôdkové droždie.

Ak nám omáčka na panvici príliš zhustne, tak ju doriedime vodou a trochu prevaríme.
Výsledná omáčka má byť skôr taký krém. Nemala by byť príliš riedka.

Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.

Do zapekacej misky s rozmermi cca 18x26cm si uložíme 1/3 zemiakov, trochu ich osolíme, na ne navrstvíme 1/3 pripravenej omáčky, 1 nakrájanú cibuľku aj so zelenou vňaťou a 1/3 nahrubo nastrúhaného čedaru. Pokračujeme a urobíme druhú a tretiu vrstvu. Zemiaky, trošku soli, omáčka, cibuľka, syr, zemiaky, trošku soli, omáčka, cibuľka a syr. Hotovo.

Zapekaciu misku prikryjeme alobalom a pečieme na cca 180°C až do zmäknutia zemiakov. Na konci odokryjeme a môžeme ešte zapiecť.

Podávame zo zeleninou.