Šalát s opekanými hruškami a gorgonzolou – sladké opekaná hrušky a slaná mierne pikantná gorgonzola určite patria k sebe. Takto nejako by mohla vyzerať jeseň na tanieri. Šalát, ktorý chcete vyskúšať a budete ho milovať.
A neskúšajte gorgonzolu nahradiť nivou. Je to e-e.
Potrebujeme (2 porcie):
- 50ml olivového oleja
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička umeoctu
- 2 lyžičky francúzskej horčice
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 1 veľká hrsť rukoly
- 1 veľká hrsť polníčku
- 2 hrste cherry paradajok
- 1 šalotka
- 2 hrušky
- 200g gorgonzoly
Postup:
Pripravíme si zálievku na šalát: olivový olej, med, umeocot, horčicu, soľ a balzamikový ocot poriadne rozmiešame (alebo si dáme všetko do uzatváracieho pohára a v ňom to rozhrkáme).
Do väčšej misky si pripravíme rukolu, polníček, rozkrojené paradajky a na tenké prúžky pokrájanú šalotku.
Hrušky nakrájame na hrubšie plátky alebo na osminky.
Na panvici si rozhorúčime veľmi malé množstvo oleja a položíme naň hrušky. Opečieme ich z oboch strán tak, aby boli trochu skaramelizované. (preto nesmie byť veľa oleja, aby sa hrušky nevyprážali)
Pripravený šalát v miske zalejeme zálievkou. Zľahka ho premiešame.
Šalát rozdelíme na pripravené taniere. Na vrch položíme opečené hrušky a dozdobíme gorgonzolou.
Podávame s opečenými bagetkami, na ktoré si môžeme tiež natrieť gorgonzolu.
Šalát s opekanými hruškami a gorgonzolou
Ingredients
- 50 ml olivového oleja
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička umeoctu
- 2 lyžičky francúzskej horčice
- ½ lyžička soli
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 1 veľká hrsť rukoly
- 1 veľká hrsť polníčku
- 2 hrste cherry paradajok
- 1 šalotka
- 2 hrušky
- 200 g gorgonzoly
Instructions
- Pripravíme si zálievku na šalát: olivový olej, med, umeocot, horčicu, soľ a balzamikový ocot poriadne rozmiešame (alebo si dáme všetko do uzatváracieho pohára a v ňom to rozhrkáme).
- Do väčšej misky si pripravíme rukolu, polníček, rozkrojené paradajky a na tenké prúžky pokrájanú šalotku.
- Hrušky nakrájame na hrubšie plátky alebo na osminky.
- Na panvici si rozhorúčime veľmi malé množstvo oleja a položíme naň hrušky. Opečieme ich z oboch strán tak, aby boli trochu skaramelizované. (preto nesmie byť veľa oleja, aby sa hrušky nevyprážali)
- Pripravený šalát v miske zalejeme zálievkou. Zľahka ho premiešame.
- Šalát rozdelíme na pripravené taniere. Na vrch položíme opečené hrušky a dozdobíme gorgonzolou.
- Podávame s opečenými bagetkami, na ktoré si môžeme tiež natrieť gorgonzolu.