šalát s opekanými hruškami a gorgonzolou

Šalát s opekanými hruškami a gorgonzolou

Šalát s opekanými hruškami a gorgonzolou – sladké opekaná hrušky a slaná mierne pikantná gorgonzola určite patria k sebe. Takto nejako by mohla vyzerať jeseň na tanieri. Šalát, ktorý chcete vyskúšať a budete ho milovať.

A neskúšajte gorgonzolu nahradiť nivou. Je to e-e.

 

Potrebujeme (2 porcie):

  • 50ml olivového oleja
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžička umeoctu
  • 2 lyžičky francúzskej horčice
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžičky balzamikového octu
  • 1 veľká hrsť rukoly
  • 1 veľká hrsť polníčku
  • 2 hrste cherry paradajok
  • 1 šalotka
  • 2 hrušky
  • 200g gorgonzoly

Postup:

Pripravíme si zálievku na šalát: olivový olej, med, umeocot, horčicu, soľ a balzamikový ocot poriadne rozmiešame (alebo si dáme všetko do uzatváracieho pohára a v ňom to rozhrkáme).

Do väčšej misky si pripravíme rukolu, polníček, rozkrojené paradajky a na tenké prúžky pokrájanú šalotku.

Hrušky nakrájame na hrubšie plátky alebo na osminky.

Na panvici si rozhorúčime veľmi malé množstvo oleja a položíme naň hrušky. Opečieme ich z oboch strán tak, aby boli trochu skaramelizované. (preto nesmie byť veľa oleja, aby sa hrušky nevyprážali)

Pripravený šalát v miske zalejeme zálievkou. Zľahka ho premiešame.

Šalát rozdelíme na pripravené taniere. Na vrch položíme opečené hrušky a dozdobíme gorgonzolou.

Podávame s opečenými bagetkami, na ktoré si môžeme tiež natrieť gorgonzolu.

Šalát s opekanými hruškami a gorgonzolou

Prep Time15 minutes
Servings: 2

Ingredients

  • 50 ml olivového oleja
  • 1 lyžička medu
  • 1 lyžička umeoctu
  • 2 lyžičky francúzskej horčice
  • ½ lyžička soli
  • 2 lyžičky balzamikového octu
  • 1 veľká hrsť rukoly
  • 1 veľká hrsť polníčku
  • 2 hrste cherry paradajok
  • 1 šalotka
  • 2 hrušky
  • 200 g gorgonzoly

Instructions

  • Pripravíme si zálievku na šalát: olivový olej, med, umeocot, horčicu, soľ a balzamikový ocot poriadne rozmiešame (alebo si dáme všetko do uzatváracieho pohára a v ňom to rozhrkáme).
  • Do väčšej misky si pripravíme rukolu, polníček, rozkrojené paradajky a na tenké prúžky pokrájanú šalotku.
  • Hrušky nakrájame na hrubšie plátky alebo na osminky.
  • Na panvici si rozhorúčime veľmi malé množstvo oleja a položíme naň hrušky. Opečieme ich z oboch strán tak, aby boli trochu skaramelizované. (preto nesmie byť veľa oleja, aby sa hrušky nevyprážali)
  • Pripravený šalát v miske zalejeme zálievkou. Zľahka ho premiešame.
  • Šalát rozdelíme na pripravené taniere. Na vrch položíme opečené hrušky a dozdobíme gorgonzolou.
  • Podávame s opečenými bagetkami, na ktoré si môžeme tiež natrieť gorgonzolu.