Potrebujeme (5 porcií):
- 1 kg mrkvy
- 350 g cvikle
- 3 menšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 cm zázvoru
- soľ
- olej
- 190 g kyslej smotany 20%
Postup:
V hrnci s hrubým dnom si na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlatista.
Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
Keď sa rozvonia, tak pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu (750g) a cviklu (150g). Za občasného miešania opekáme cca 15 minút. Zelenina zmäkne, odparí sa voda a ku koncu sa môže trochu prichytávať na dno. To je čas pridať vodu.
Zeleninu zalejeme tak akurát, aby bola ponorená. Vodu môžeme doplniť aj neskôr.
Trochu osolíme, privedieme k varu a na miernom plameni varíme cca 30 minút.
Obsah hrnca rozmixujeme na hladký krém. Ak sa nám zdá príliš hustý, tak doplníme vodu. Aby mala polievka hustotu, ktorú máme radi.
V miske si rozmiešame kyslú smotanu a po naberačkách k nej pridávame uvarenú polievku a stále miešame. Pomaly ju takto ohrejeme. Ak už je dosť teplá, tak obsah misky vrátime do hrnca (takto sa nikdy nezrazí).
Polievku dosolíme podľa chuti a prevaríme.
Zvyšnú mrkvu (300g) a cviklu (200g) nakrájame na malé kocky. V panvici s hrubým dnom zeleninu na troche oleja opekáme. Môžeme aj trochu osoliť, ľahšie potom pustí vodu.
Opekáme cca 15 minút na miernejšom plameni.
Polievku podávame ozdobenú kyslou smotanou a opraženou zeleninou.
Mrkvovo cviklová polievka
Ingredients
- 1 kg mrkvy
- 350 g cvikle
- 3 menšie cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 cm zázvoru
- soľ
- olej
- 190 g kyslej smotany 20%
Instructions
- V hrnci s hrubým dnom si na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a nastrúhaný zázvor.
- Keď sa rozvonia, tak pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu (750g) a cviklu (150g). Za občasného miešania opekáme cca 15 minút. Zelenina zmäkne, odparí sa voda a ku koncu sa môže trochu prichytávať na dno. To je čas pridať vodu.
- Zeleninu zalejeme tak akurát, aby bola ponorená. Vodu môžeme doplniť aj neskôr.
- Trochu osolíme, privedieme k varu a na miernom plameni varíme cca 30 minút.
- Obsah hrnca rozmixujeme na hladký krém. Ak sa nám zdá príliš hustý, tak doplníme vodu. Aby mala polievka hustotu, ktorú máme radi.
- V miske si rozmiešame kyslú smotanu a po naberačkách k nej pridávame uvarenú polievku a stále miešame. Pomaly ju takto ohrejeme. Ak už je dosť teplá, tak obsah misky vrátime do hrnca (takto sa nikdy nezrazí).
- Polievku dosolíme podľa chuti a prevaríme.
- Zvyšnú mrkvu (300g) a cviklu (200g) nakrájame na malé kocky. V panvici s hrubým dnom zeleninu na troche oleja opekáme. Môžeme aj trochu osoliť, ľahšie potom pustí vodu.
- Opekáme cca 15 minút na miernejšom plameni.
- Polievku podávame ozdobenú kyslou smotanou a opraženou zeleninou.