hubové rizoto

Hubové rizoto

Z každej strany teraz hlásia dostatok húb. A to je skvelý čas pripraviť si hubové rizoto. V tomto recepte som použila sušené huby, ale veľmi jednoducho ich vymeníte za tie čerstvé a pridáte ich do varenia hneď na začiatku.

Potrebujeme (3 porcie):

  • 200g guľatozrnnej ryže
  • 125g  hnedých šampiňónov
  • 2 hrste sušených húb
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • voda
  • olej
  • 50 g parmezánu + trochu na ozdobenie
  • 2 lyžice masla

 

Postup:

Na troche oleja si prudko opečieme na polovice alebo štvrtinky nakrájané šampiňóny. Nedusíme, opekáme. Odložíme si ich bokom na neskôr.

V miske si namočíme huby v cca 1,5 dcl vody.

V hrnci si privedieme k varu vodu.

Na troche oleja si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme ryžu a veľmi krátku chvíľu ju opečieme.

Pridáme namočené huby aj s vodou. Pridáme trošku soli. Premiešame.

Keď sa voda odparí, tak pridáme naberačku horúcej vody a premiešame. Postupne pridávame 1-2 naberačky horúcej vody a stále miešame. Vždy, keď sa voda odparí, pridáme vodu. Až do uvarenia (ryža musí byť trošku „chrumkavá“).

Rizoto musí byť krémové, nie suché.

Keď bude ryža uvarená, tak pridáme opečené šampiňóny, 2 polievkové lyžice masla a parmezán. Premiešame.

Podávame ihneď a na tanieri zdobíme postrúhaným parmezánom.

 

Hubové rizoto

Prep Time30 minutes
Servings: 3

Ingredients

  • 200 g guľatozrnnej ryže
  • 125 g hnedých šampiňónov
  • 2 hrste sušených húb
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • voda
  • olej
  • 50 g parmezánu + trochu na ozdobenie
  • 2 lyžice masla

Instructions

  • Na troche oleja si prudko opečieme na polovice alebo štvrtinky nakrájané šampiňóny. Nedusíme, opekáme. Odložíme si ich bokom na neskôr.
  • V miske si namočíme huby v cca 1,5 dcl vody.
  • V hrnci si privedieme k varu vodu.
  • Na troche oleja si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme nadrobno pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme ryžu a veľmi krátku chvíľu ju opečieme.
  • Pridáme namočené huby aj s vodou. Pridáme trošku soli. Premiešame.
  • Keď sa voda odparí, tak pridáme naberačku horúcej vody a premiešame. Postupne pridávame 1-2 naberačky horúcej vody a stále miešame. Vždy, keď sa voda odparí, pridáme vodu. Až do uvarenia (ryža musí byť trošku „chrumkavá“).
  • Rizoto musí byť krémové, nie suché.
  • Keď bude ryža uvarená, tak pridáme opečené šampiňóny, 2 polievkové lyžice masla a parmezán. Premiešame.
  • Podávame ihneď a na tanieri zdobíme postrúhaným parmezánom.