Clafoutis

Čerešňovišňový clafoutis (klafutí)

Clafoutis – veľká pečená palacinka. Ak máte radi palacinky, studené dezerty a pudingové koláče, tak clafoutis je ideálny dezert. V tejto „cherries“ sezóne doňho môžeme použiť čerešne, višne, čerešňovišne. A na jeseň napríklad aj hrušky. Veľmi jednoduchý a rýchly dezert plný ovocia.

 

 

Potrebujeme (8 porcií): 

  • 600 g čerešňovišní (alebo čerešní alebo višní)
  • 3 ks väčších vajíčok
  • 130 g cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 60 g hladkej múky
  • 2 lyžice roztopeného masla
  • 315 ml mlieka

 

Postup:

Formu na pečenie (okrúhla forma s priemerom cca 24 cm) si vymažeme maslom. Rúru vyhrejeme na 180°C-

Čerešňovišne umyjeme, vylúpeme a necháme v sitku chvíľu odkvapkať.

V miske si zmiešame vajíčka, cukor, vanilkový extrakt, hladkú múku, roztopené maslo. Rozmiešame tak, aby v ceste neboli hrudky z múky.

Nakoniec pridáme mlieko a rozmiešame

Do formy na pečenie rozložíme vylúpané čerešňovišne a zalejeme ich cestom.

Pečieme vo vyhriatej rúre cca 1 hodinu. Cesto sa zdvihne. Koláč je hotový, keď je stred pevný (zdvihne sa aj on) a vrch má zlatistú farbu.

Pri chladnutí bude koláč „padať“, ale nie je to chyba.

Krájame ho až po úplnom vychladnutí.

Čerešňovišňový clafoutis (klafutí)

Prep Time30 mins
Cook Time1 hr
Course: Dessert
Cuisine: French
Keyword: cherries, clafoutis
Servings: 8
Author: Daliva

Equipment

  • okrúhla forma s priemerom cca 24cm

Ingredients

  • 600 g čerešňovišní (alebo čerešní alebo višní)
  • 3 ks väčších vajíčok
  • 130 g cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 60 g hladkej múky
  • 2 lyžice roztopeného masla
  • 315 ml mlieka

Instructions

  • Formu na pečenie si vymažeme maslom. Rúru vyhrajeme na 180°C.
  • Čerešňovišne umyjeme, vylúpeme a necháme v sitku chvíľu odkvapkať.
  • V miske si zmiešame vajíčka, cukor, vanilkový extrakt, hladkú múku, roztopené malo. Rozmiešame tak, aby v ceste neboli hrudky z múky.
    Nakoniec pridávame mlieko a rozmiešame.
  • Do formy na pečenie rozložíme vylúpané čerešňovišne a zalejeme ich cestom.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre cca 1 hodinu. Cesto sa zdvihne. Koláč je hotový, keď je stred pevný (zdvihne sa aj on) a vrch má zlatistú farbu.
  • Pri chladnutí bude koláč "padať", ale nie je to chyba.
    Čerešňovišňový clafoutis
  • Krájame ho až po úplnom vychladnutí.