Šampiónové lasagne so štyrmi druhmi syra

Šampiňónové lasagne so štyrmi druhmi syra

Často varím lasagne, ktoré neobsahujú mäso. Zrazu sa otvárajú nové a nové možnosti a nie sme uväznení v začarovanom kruhu mletého mäsa a paradajkovej zmesi.

Potrebujeme (4 porcie):

(zapekacia miska cca 28 x 18cm)

  • 100 g slnečnicových semienok
  • 2 lyžice lahôdkového droždia 
  • 3 cibule 
  • 4 strúčiky cesnaku 
  • 1000 g šampiónov (500 g bielych, 200 g hnedých, 300 g hlivy)
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 150 g gorgonzoly
  • 180 g cottage cheese
  • 120 g mozarella
  • cca 100g parmezánu
  • olej
  • 2 lyžice hladkej múky
  • Lasagne (suché, netreba ich predvárať)

Postup:

Slnečicové semienka zalejeme 500ml horúcej vody a necháme spolu vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme na hladký krém, pridáme lahôdkové droždie, trochu soli a doplníme vodou do objemu 700ml.

Vo veľkej panvici s hrubým dnom opražíme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu do zlatista.

Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme na plátky pokrájané šampiňóny. Trochu osolíme a začneme opekať.

Ak pustia veľa vody, tak ju postupne odparíme, premiešavame a počkáme, kým sa začnú opekať. Šampióny opečiema a keď sa začnä prichytávať na dno, tak odstavíme. Pridáme tymián.

Na panvici si na dostatočnom množstve oleja opražíme hladkú múku do zlatista a zalejeme ju vychladnutým krémom zo slnečnicových semienok. Chvíľu prevaríme a odstavíme. Ak sa nám bude zdať „bešamel“ príliš hustý, tak ho môžeme doriediť trochou vody.

Do zapekacej misky si na spodok dáme trochu „bešamelu a uložíme naň prvú vrstvu lasagní. Na ne navrstvíme 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celú gorgonzolu. Znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celý cottage cheese a znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a parmezán (koľko len chcete) a posledný krát lasagne a na vrch mozarellu.

Prikryjeme alobalom a pečieme na 180°C až do upečenie (zistíme tak, že špajdľa prejde ľahko všetkými vrstvami cesta).

Na záver môžeme trochu zapiecť vrch.

 

Šampiňónové lasagne so štyrmi druhmi syra

Prep Time1 hour
Cook Time1 hour
Keyword: lasagne, šampióny
Servings: 4
Author: Daliva

Equipment

  • forma na pečenie cca 28 x 18 cm

Ingredients

  • 100 g slnečnicových semienok
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 3 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1000 g šampiňónov (napr.500g biele, 200g hnedé, 300g hliva)
  • 3 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 150 g gorgonzoly
  • 180 g cottage cheese
  • 120 g mozarella
  • cca 100 g parmezánu
  • olej
  • 2 lyžice hladkej múky
  • lasagne (suché, netreba ich predvárať)

Instructions

  • Slnečicové semienka zalejeme 500 ml horúcej vody a necháme spolu vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme na hladký krém, pridáme lahôdkové droždie, trochu soli a doplníme vodou do objemu 700 ml.
  • Vo veľkej panvici s hrubým dnom opražíme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu do zlatista.
  • Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme na plátky pokrájané šampiňóny. Trochu osolíme a začneme opekať.
  • Ak pustia veľa vody, tak ju postupne odparíme, premiešavame a počkáme, kým sa začnú opekať. Šampiňóny opečiem a a keď sa začnú prichytávať na dno, tak odstavíme. Pridáme tymián.
  • Na panvici si na dostatočnom množstve oleja opražíme hladkú múku do zlatista a zalejeme ju vychladnutým krémom zo slnečnicových semienok. Chvíľu prevaríme a odstavíme. Ak sa nám bude zdať „bešamel“ príliš hustý, tak ho môžeme doriediť trochou vody.
  • Do zapekacej misky si na spodok dáme trochu „bešamelu" a uložíme naň prvú vrstvu lasagní. Na ne navrstvíme 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celú gorgonzolu. Znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celý cottage cheese a znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a parmezán (koľko len chcete) a posledný krát lasagne a na vrch mozarellu.
  • Prikryjeme alobalom a pečieme na 180°C až do upečenia (zistíme tak, že špajdľa prejde ľahko všetkými vrstvami cesta).
  • Na záver môžeme trochu zapiecť vrch.