Často varím lasagne, ktoré neobsahujú mäso. Zrazu sa otvárajú nové a nové možnosti a nie sme uväznení v začarovanom kruhu mletého mäsa a paradajkovej zmesi.
Potrebujeme (4 porcie):
(zapekacia miska cca 28 x 18cm)
- 100 g slnečnicových semienok
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 3 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1000 g šampiónov (500 g bielych, 200 g hnedých, 300 g hlivy)
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 150 g gorgonzoly
- 180 g cottage cheese
- 120 g mozarella
- cca 100g parmezánu
- olej
- 2 lyžice hladkej múky
- Lasagne (suché, netreba ich predvárať)
Postup:
Slnečicové semienka zalejeme 500ml horúcej vody a necháme spolu vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme na hladký krém, pridáme lahôdkové droždie, trochu soli a doplníme vodou do objemu 700ml.
Vo veľkej panvici s hrubým dnom opražíme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu do zlatista.
Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme na plátky pokrájané šampiňóny. Trochu osolíme a začneme opekať.
Ak pustia veľa vody, tak ju postupne odparíme, premiešavame a počkáme, kým sa začnú opekať. Šampióny opečiema a keď sa začnä prichytávať na dno, tak odstavíme. Pridáme tymián.
Na panvici si na dostatočnom množstve oleja opražíme hladkú múku do zlatista a zalejeme ju vychladnutým krémom zo slnečnicových semienok. Chvíľu prevaríme a odstavíme. Ak sa nám bude zdať „bešamel“ príliš hustý, tak ho môžeme doriediť trochou vody.
Do zapekacej misky si na spodok dáme trochu „bešamelu a uložíme naň prvú vrstvu lasagní. Na ne navrstvíme 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celú gorgonzolu. Znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celý cottage cheese a znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a parmezán (koľko len chcete) a posledný krát lasagne a na vrch mozarellu.
Prikryjeme alobalom a pečieme na 180°C až do upečenie (zistíme tak, že špajdľa prejde ľahko všetkými vrstvami cesta).
Na záver môžeme trochu zapiecť vrch.
Šampiňónové lasagne so štyrmi druhmi syra
Equipment
- forma na pečenie cca 28 x 18 cm
Ingredients
- 100 g slnečnicových semienok
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 3 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 1000 g šampiňónov (napr.500g biele, 200g hnedé, 300g hliva)
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- 150 g gorgonzoly
- 180 g cottage cheese
- 120 g mozarella
- cca 100 g parmezánu
- olej
- 2 lyžice hladkej múky
- lasagne (suché, netreba ich predvárať)
Instructions
- Slnečicové semienka zalejeme 500 ml horúcej vody a necháme spolu vychladnúť. Po vychladnutí rozmixujeme na hladký krém, pridáme lahôdkové droždie, trochu soli a doplníme vodou do objemu 700 ml.
- Vo veľkej panvici s hrubým dnom opražíme na polmesiačiky nakrájanú cibuľu do zlatista.
- Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme na plátky pokrájané šampiňóny. Trochu osolíme a začneme opekať.
- Ak pustia veľa vody, tak ju postupne odparíme, premiešavame a počkáme, kým sa začnú opekať. Šampiňóny opečiem a a keď sa začnú prichytávať na dno, tak odstavíme. Pridáme tymián.
- Na panvici si na dostatočnom množstve oleja opražíme hladkú múku do zlatista a zalejeme ju vychladnutým krémom zo slnečnicových semienok. Chvíľu prevaríme a odstavíme. Ak sa nám bude zdať „bešamel“ príliš hustý, tak ho môžeme doriediť trochou vody.
- Do zapekacej misky si na spodok dáme trochu „bešamelu" a uložíme naň prvú vrstvu lasagní. Na ne navrstvíme 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celú gorgonzolu. Znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a celý cottage cheese a znova lasagne, 1/3 šampiňónov, 1/3 bešamelu a parmezán (koľko len chcete) a posledný krát lasagne a na vrch mozarellu.
- Prikryjeme alobalom a pečieme na 180°C až do upečenia (zistíme tak, že špajdľa prejde ľahko všetkými vrstvami cesta).
- Na záver môžeme trochu zapiecť vrch.