V záhradách už rastie mladý kôpor a je čas ho použiť. A cvikla s kôprom sú fakt dobrá kombinácia. Vyskúšajte.
Potrebujeme:
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 4 stredne veľké zemiaky
- 3 cvikle (cca 600g)
- olej
- 1 hrsť kôpru
- 2 lyžice umeoctu
- soľ
- krémový syr (používam Fitaki)
Postup:
Na oleji si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu do zlata.
Pridáme pokrájaný cesnak a keď sa rozvonia, tak pridáme na malé kocky pokrájanú cviklu. Trochu osolíme a na strednom plameni opekáme cca 15 minút.
Potom cviklu zalejeme studenou vodou tak, aby bola ponorená a varíme do zmäknutia cvikle.
Polovicu uvarenej cvikle si vyberieme a druhú časť rozmixujeme. Do hrnca vrátime aj ostatnú cviklu.
(pozn. to si trúfne, ten cviklu nevyberie a rozmixuje polievku tak na polovicu, aby v nej ostali aj celé kúsky).
Ak je potrebné, tak pridáme trochu vody.
Do hrnca pridáme na malé kocky pokrájané zemiaky a polievku prevaríme do zmäknutia zemiakov.
Do uvarenej pridáme 2 lyžice umeoctu, pokrájaný kôpor a ak treba dosolíme.
Na tanieri zdobíme krémovým syrom a kôprom.